Udowodnij, że:
indukcja: Udowodnij, dla każdego n ∊ N
11+3 +13+5 + 15+7 + ... + 1(2n−1)*(2n+1) = n2n−1
15 paź 20:37
sushi_gg6397228:
to lecisz ze schematu
15 paź 20:41
ICSP: najpierw trzeba się zastanowić nad działaniami.
15 paź 20:43
indukcja: już na początku jak podstawie jedynke to wychodzi nieprawda
15 paź 20:46
sushi_gg6397228:
sprawdz czy jest dobrze podany przykład
15 paź 21:05
sushi_gg6397228:
| 1 | | 1 | | n | |
| + ....+ |
| = |
| |
| 1*3 | | (2n−1)*(2n+1 | | 2n+1 | |
15 paź 21:06
indukcja: właśnie tak mi się wydaje, że profesor popełnił błąd przy przepisywaniu
15 paź 21:29
sushi_gg6397228:
to mozesz zaskoczyć, i powiedzieć że zrobiles/as cos z niczego
15 paź 21:31
indukcja: i tak coś nie wychodzi
15 paź 21:54
sushi_gg6397228:
co ?
15 paź 21:55
indukcja: doszedłem do momentu ( po podstawieniu k )
k(2k+3)+1(2k+1)(2k+3)
i po wymnożeniu wychodzi:
(k+1)(2k+3)
15 paź 21:58
indukcja: a ma to być k(2k+1)
15 paź 21:58
sushi_gg6397228:
jak podstawiasz "k" to nic nie robisz
3. krok n= k+1 .....
15 paź 22:09
indukcja: nwm jest ok
15 paź 22:11
sushi_gg6397228:
| | k+1 | | k+1 | |
dla n= k+1; prawa strona jest |
| = |
| |
| | 2(k+1)+1 | | 2k+3 | |
15 paź 22:11