Funkcje
Kwiatuszek: Wyznacz miejsca zerowe funkcji f
| | 4 − x2 | |
b) f(x) = |
| − 1 |
| | 2(x + 2) | |
Proszę o pomoc, nie rozumiem co z tą bezwzględną wartością w przykładzie pierwszym i wolnym
wyrazem −1 w drugim
15 paź 20:34
Metis: kwiatuszku a co mówi definicja wartości bezwzględnej?
| | √6−x | |
a) f(x)=0 ⇔ |
| =0 |
| | |x|−6 | |
Dla x≥0 mamy
Dla x<0
b) do wspólnego mianownika.
Pamietaj o dziedzinie.
Nie dzielimy przez 0 i liczba podpierwiastkowa wieksza równa zeru.
15 paź 20:40
sushi_gg6397228:
dziedzina−−> umiesz wyznaczyć
15 paź 20:40