Aksjomaty i kombinatoryka
MysteriousCore: Wiadomo, że zdarzenia A i B są niezależne, P(A−B) = 1/8 i P(B−A) = 3/8 Wykaż, że P(A∪B) = 7/8
lub P(A∪B) = 5/8
I mam mały problem i potrzebuje pomocy
Pozwoliłem sobie rozpisać trochę powyższe rzeczy:
P(A)−P(A∩B)=1/8 ⇒ P(A) = 1/8 + P(A∩B) ⇒ 1/8 + P(A)P(B)
P(B)−P(A∩B)=3/8 ⇒ P(B) = 3/8 + P(A∩B) ⇒ 3/8 + P(A)P(B)
Z racji że są niezależne można wnioskować, że P(A∩B) = P(A)*P(B)
I teraz wzór na sumę: P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B) ⇒ P(A)+P(B)−P(A)P(B)
I co dalej bo kombinuje w różne strony ale nie chce dojść do dowodu...
15 paź 20:19
sushi_gg6397228:
zrób sobie rysunek
15 paź 20:20
MysteriousCore: Kurczę tylko pytanie jak ten rysunek będzie wyglądał
15 paź 20:27
sushi_gg6397228:
15 paź 20:29
MysteriousCore: Czyli jednak dobrze narysowałem i jeśli dobrze rozumieć A bez części wspólnej z B ma 1/8,
natomiast B bez części wspólnej ma 3/8?
15 paź 20:31
sushi_gg6397228:
do części wspólnej dajesz "x"
P(A∩B) = P(A)*P(B) −−> masz równanie kwadratowe, Δ, itp
15 paź 20:32
Bogdan:
Oznaczmy: P(A) = x, P(Y) = y
| | 1 | | 3 | |
x = |
| + xy i y = |
| + xy wystarczy rozwiązać ten układ równań |
| | 8 | | 8 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
otrzymamy: x = |
| i y = |
| lub x = |
| i y = |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 4 | |
i potem obliczyć: P(A∪B) = x + y − xy
15 paź 20:36