Dowód funkcja okresowa
Damian1996: I jeszcze jedno zadanie, tym razem funkcja okresowa
Wykaż, że jeżeli dla funkcji f:R→R istnieje a≠0 takie, że
(1−f(x))*f(x+a)=1+f(x)
dla każdego x ∊R, to f jest funkcją okresową.
15 paź 19:59
Damian1996: Nie ma nikt pomysłu?
15 paź 21:29
Kacper:
Pokaż, że okresem funkcji spełniającej ten warunek jest liczba 4.
15 paź 21:35
Mila:
| | 1+f(x+a) | | | |
f(x+a+a)= |
| = |
| = |
| | 1−f(x+a) | | | |
| | 1−f(x)+1+f(x) | | −1 | |
= |
| = |
| |
| | 1−f(x)−1−f(x) | | f(x) | |
| | 1+f(x+2a) | | | | f(x)−1 | |
f(x+a+2a)= |
| = |
| = |
| |
| | 1−f(x+2a) | | | | f(x)+1 | |
| | 1+f(x+3a) | | | |
f(x+a+3a)= |
| = |
| = |
| | 1−f(x+3a) | | | |
| | f(x)+1+f(x)−1 | | 2f(x) | |
= |
| = |
| =f(x)⇔ |
| | f(x)+1−f(x)+1 | | 2 | |
f(x+4a)=f(x)
T=4a
15 paź 22:58
Eta:
Mila bardzo dziękuję
17 paź 00:41
Kacper:
Ładny gotowiec.
17 paź 08:33
Damian1996:
Dziękuję, nie miałem czasu wejść zobaczyć
18 paź 09:42