1 | a | |||
y'= | u' − | |||
b | b |
du | |
=1−cosu /*dx | |
dx |
du | |
=dx /∫ | |
1−cosu |
du | ||
∫ | =∫dx | |
1−cosu |
du | ||
∫ | =x+C1 | |
1−cosu |
du | ||
i rozwiązanie całki ∫ | : | |
1−cosu |
du | 1 | 1+cosu | ||||
∫ | =∫( | * | )du=∫(U{1+cosu}{1−cos2u)du= /tutaj z jedynki | |||
1−cosu | 1−cosu | 1+cosu |
1+cosu | du | cosu | ||||
trygonometrycznej/ = ∫ | du=∫ | du+∫ | du | |||
sin2u | sin2u | sin2u |
du | ||
∫ | = −ctgu+C2=−ctg(x−y)+C2 | |
sin2u |
cosu | ||
∫ | du ![]() ![]() ![]() | |
sin2u |
cos x | A | B | ||||
więc | = | + | ||||
(1 +cos x ) (1−cosx) | 1+ cos x | 1− cos x |
1 | ||
wykorzystaj to aby policzyć | −−> wtedy całka będzie ładna do policzenia i bez | |
1− cos u |
u | ||
1 − cosu = 2sin2 | − do zapamiętania. | |
2 |
cosu | dt | |||
∫ | du = ∫ | |||
sin2u | t2 |
cosu | 1 | 1 | ||||
∫ | du=∫ | dt= − | +C3 czyli | |||
sin2 | t2 | t |
1 | 1 | 1 | ||||
− | +C3=− | +C3=− | +C3 | |||
t | sinu | sin(x−y) |
1 | ||
x+C1=−ctg(x−y)+C2− | +C3 może tak być ![]() | |
sin(x−y) |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |