Nierówność
Damian1996: Udowodnij, że dla n ∊ N
+ zachodzi nierówność (n+1)
n+1 > (n+2)
n
Próbowałem z indukcji lub coś przekształcać, ale nic mi to nie dało

Jakieś propozycje?
15 paź 19:46
sushi_gg6397228:
rozpisz
i pokaż takie coś
15 paź 19:53
Damian1996: Próbowałem tak, sprowadziłem sobie to do postaci
| | 1 | |
n+1 > (1+ |
| )n, ale jakoś nie widzę, co mi to daję. |
| | n+1 | |
15 paź 20:03
sushi_gg6397228:
a policzyłes granice ?
15 paź 20:06
Damian1996: Granice? Chodziłoby o to, aby rozpisać lewą stronę następująco :
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(1+ |
| )n*(1+ |
| )1*(1+ |
| )−1=(1+ |
| ){n+1)*(1+ |
| )−1 i |
| | n+1 | | n+1 | | n+1 | | n+1 | | n+1 | |
| | 1 | | 1 | | n+1 | |
stwierdzenie, że (1+ |
| )n+1→e, a z kolei (1+ |
| )−1= |
| →1, czyli |
| | n+1 | | n+1 | | n+2 | |
ogólnie prawa strona dąży do e, a lewa do +
∞, tak?
15 paź 20:34
sushi_gg6397228:
| | 1 | | 1 | |
(1+ |
| )n= [(1+ |
| )(n+1) ]n/(n+1) −> e szybko i bez bólu |
| | n+1 | | n+1 | |
+ pokazać jakąś monotonicznosć
15 paź 20:39