zad
MAR: Witam mam policzyć najmniejszą wartość dla funkcji g(x)=log0,4 (4−3x−x2). Ma ktoś jakiś
pomysł
i proszę o wytłumaczenie
15 paź 19:07
sushi_gg6397228:
dziedzina policzona ?
y= loga x dla 0<a<1 funkcja jest,,,
15 paź 19:16
MAR: policzona (−∞,−4)(1,+∞) dla 0<a<1 funkcja jest malejące i co dalej?
15 paź 19:18
sushi_gg6397228:
źle
15 paź 19:19
sushi_gg6397228:

więc co mozesz powiedzieć x
1, x
2, y
1, y
2 ?
15 paź 19:20
MAR: a rzeczywiscie dziedzina jest (−4,1)? hmm to że wraz ze wzrostem argumentów wartości maleją?
15 paź 19:27
sushi_gg6397228:
i masz odpowiedź gdzie szukać rozwiązania
15 paź 19:28
MAR: czyli dla argumentu −1,5 funkcja przyjmuje najmniejszą wartość?
15 paź 19:39
sushi_gg6397228:
dla wierzcholka paraboli q= −1,5 , więc x= −1,5
15 paź 19:59