Twierdzenie sinusów i cosinusów
Viol20: Od razu zaznaczę, że te zadania widziała już gdzieś tutaj jednak ich rozwiązanie było inne.
1. Z TWIERDZENIA SINUSÓW:
W momencie, gdy promienie słoneczne tworzą z powierzchnią ziemi kąt 30 stopni, cień drzewa jest
o 12 m dłuższy niż wtedy, gdy tworzą one kąt 40 stopni. Oblicz wysokość drzewa.
Wynik ma wynosić ok. 22,2 ale mi ciągle wychodzi 36/45 lub x ujemny
2. Dane są długości boków a,b dwóch sąsiednich boków równoległoboku oraz kąt γ zawarty miedzy
tymi bokami. Oblicz długość przekątnych tego równoległoboku. a=5 b=3 γ=60
Z twierdzenia cosinusów wyszło mi, że są one takie same, a odp to
√19 i 7
Dziękuję z góry za odpowiedź
15 paź 18:46
sushi_gg6397228:
zacznij od zrobienia rysunku
15 paź 18:49
Viol20: Rysunek nie jeden już zrobiła, prawidłowe był, pokrywały się z tymi z książki, jednak wynik nie
wyszedł prawidłowy. Sprawdzałam na innych forach, również były wyniki takie jak moje, tylko na
jednym był prawidłowy, ale sposób wykonania był inny od tego którym ja muszę zrobić
15 paź 18:52
PW : Do zadania 2. Nie mogły być równe przekątne, bo takie ma tylko prostokąt. Szukaj błędu.
15 paź 18:54
Viol20: x− 1 przekątna y− 2 przekątna
x
2=25+9−30cos60
x
2=34−30*1/2
x=
√19
y
2=25+9−30cos(90+30)
y
2=34−30sin30
y
2=34−15
y=
√19
Może z przemęczenia nie widzę błędu, jeśli komuś wpadnie w oko proszę dać znać
15 paź 19:00
sushi_gg6397228:
cos 120= liczba ujemna, a sinus 30 −− liczba dodatnia
15 paź 19:03
henrys:
| ⎧ | d/x=tg40o | |
| ⎩ | d/(x+12)=tg30o |
|
15 paź 19:05