Funkcja wymierna
Nowak: | | 1 | |
Rozłóż funkcję wymierną na ułamki proste f(x)= |
| |
| | x2+3x−4 | |
15 paź 16:05
J:
| | 1 | | A | | B | |
|
| = |
| + |
| |
| | x2 + 3x − 4 | | x −1 | | x + 4 | |
15 paź 16:07
PW :
x
2+2x−4 = (x+1)(x−4)
Takie przypadki jak ten − kiedy mianownik jest iloczynem 2 czynników liniowych − są banalne.
| | 1 | | 1 | | x−4−x−1 | | −5 | |
|
| − |
| = |
| = |
| |
| | x+1 | | x−4 | | (x+1)(x−4) | | (x+1)(x−4) | |
| | 1 | |
− wystarczy to pomnożyć przez − |
| i gotowe. |
| | 5 | |
15 paź 16:12
PW : Korekta: w pierwszym wierszu napisałem +2x zamian +3x, reszta jest też źle, bo powinno być
= (x−1)(x+4),
zostaje tylko sposób z odejmowaniem.
15 paź 16:15