pochodna funkcji a monotoniczność funkcji
karolcia: Cześć, nie wiem jak zrobić dobrze te zadania gdyż za każdym razem wychodzą mi złe wyniki,
bardzo proszę o pomoc

Wyznacz maksymalne przedziały monotoniczności funkcji f
a) f(x)=−x
4−7/3x
3−x
2+x+6
15 paź 15:01
J:
a) pokaż pochodną
15 paź 15:05
karolcia: a) f '(x)=−4x
3−7x
2−2x+1 no właśnie i co dalej? szukać rozwiązań Hornerem czy szukać
pochodnej tej pochodnej?
15 paź 15:12
J:
| | 7 | |
tam jest: f(x) = −x4 − |
| − x2 + x + 6 ? |
| | 3x3 | |
15 paź 15:14
karolcia: tak
15 paź 15:16
===:
... no to pochodnych liczyć nie umiemy (kłania się pochodna ilorazu)
15 paź 15:19
karolcia: ach no tak, a jak sie zabrać za przykład b)?
15 paź 15:23
J:
| | 7 | | 7 | |
(− |
| x−3)' = − |
| *(−3)*x−4 = 7x−4 |
| | 3 | | 3 | |
b) wzór na pochodną ilorazu
15 paź 15:24