Liczby zespolone
Www: Znajdź pierwiastki kwadratowe z 8 + 6i
Proszę o rozwiazanie
15 paź 14:55
PW :
(3 + i)2 = 32 + 2·3·i + i2 = 8 + 6i
To łatwo zauważyć operując wzorem skróconego mnożenia.
Drugi pierwiastek jest oczywisty. Jeszcze wiedza, że trzech ani więcej być nie może i koniec.
15 paź 15:44
AS:
√a + b*i =±[√(m+a)/2 + i*sign(b)*√(m − a)/2
gdzie m = √a2 + b2
15 paź 16:55
PW : AS, naprawdę pamiętasz takie wzory?
Umiałbym ten wzór wyprowadzić, i ... natychmiast zapomnieć.
15 paź 17:22
AS: To zależy od zapotrzebowania,gdy często muszę stosować
to pamiętam,a jeżeli nie, to znam sposób uzyskania takiego
wzoru.
15 paź 18:39
Mariusz:
AS czy ten wzór łapie przypadek gdy a<0 ∧ b=0
16 paź 06:36
Mariusz:
Funkcję signum lepiej dać przy części rzeczywistej
16 paź 07:02
AS: Łapie,ale można zastosować pewnego rodzaju wybieg
√−4+3*i =
√−1*
√4 − 3*i = i*
√4 − 3*i
Podaję uzasadnienie tego wzoru
√a + b*i = x + y*i obie strony do kwadratu
a + b*i = (x
2 − y
2) + 2*x*y*i porównuję części rzecywiste i urojone
a = x
2 − y
2
b = 2*x*y
a i b podnosimy do kwadratu i dodjemy
a
2 + b
2 = x
4 − 2*x
2*y
2 + y
4 = (x
2 + y
2)
2
x
2 + y
2 =
√a2 + b2 = m
x
2 − y
2 = a stronami dodajemy (odejmujemy)
| | m + a | | m − a | |
x2 = |
| y2 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | m + a | | m − a | |
x = ±√ |
| y= ±√ |
| |
| | 2 | | 2 | |
16 paź 11:00
AS: Korekta, po wierszu
a i b podnosimy do kwadratu i dodajemy
powinno być
a2 + b2 = x4 − 2*x2*y2 + y4 + 4*x2*y2 = (x2 + y2)2
16 paź 11:05
Mariusz:
AS
Dla liczby ujemnej twój wzorek daje wartość rzeczywistą więc coś nie tak
17 paź 05:18
AS: Czy o taki pierwiastek chodziło?
√−5 = √e*i
√−6 ; a = −5 , b = 0 , m = √(−5)2 + 02 = 5√−5 = √U{5 − 5)/2} + √U{5 + 5}/2}
17 paź 11:13
AS: Uciekło mi okienko − powtarzam
Czy o taki pierwiastek chodziło? √−5 = i*√5
√−5 ; a = −5 , b = 0 , m = 5
√−5 = √(5 − 5)/2 + √(5 + 5)/2*i = 0 + i*√5 = i*√5 , O.K.
17 paź 11:20