W prostopadłościanie
przekątne podstawy mają długość 8 cm i tworzą kąt 60 stopni. Przekątna ściany bocznej
zawierającej krótszy bok podstawy tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 45 stopni. Oblicz pole
powierzchni prostopadłościanu.
każdy prostopadlościan ma za podstawę prostokąt (lub kwadrar)
tu będzie prostokąt o bokach a,b
Przekątne perzecinając się twotzą dwa rodzaje Δ, jeden z nich jest Δ równoramiennym ponieważ
kąty to 60→ ze b=12d=4
| 12*a | ||
cos30= | ||
| 12*d |
| √3 | a | ||
= | → a=4√3
| ||
| 2 | 8 |
| H | ||
tg45= | →H=a→ H=4√3
| |
| a |