indukcja matematyczna
dipsi: Witam
mam problem z takimi przykładami (jeżeli ktoś by to rozwiązał to proszę o krótki komentarz (tam
gdzie nie jest cos oczywiste...dlaczego tak jest.)
oto przykłady:
n!>2n
nie wiem jak zapisac ten 3 krok, czyli W(k+1)
15 paź 14:13
daras: dla n=1 nie działa
15 paź 14:15
dipsi: dla n≥4
15 paź 14:17
dipsi: pomożecie?
15 paź 14:27
J:
niech: n = k ( k ≥ 4)
mamy pokazać,że: (k+1)! > 2k+1
(k+1)! = (k+1)*k! > (k+1)*2k ( bo k! > 2k )
dalej.... (k+1)! > 2*2k ( bo (k+1) > 2 skoro k ≥ 4) , czyli: (k+1)! >2k+1 cnw...
15 paź 15:10
dipsi: | | n | |
a jeśli mam n!< ( |
| )n n≥6 |
| | 2 | |
to k+1
2k!<(k+1)
k
i co dalej
15 paź 15:29