Rówanie
Ricardo: witam czy byłby ktoś w stanie rozwiązać to równanie log2 (9−2x)=25log5 (√3−x)
15 paź 13:09
J:
byłby.
15 paź 13:18
J:
Odp: x = 0
15 paź 13:29
Ricardo: Jak do tego doszedłeś?
15 paź 13:31
J:
obliczeniami..

Założenia: x < 3 i x < log
29
... ⇔ log
2(9−2
x) = 5
2log5(√3−x) ⇔ log
2(9 − 2
x) = (
√3−x)
2 ⇔
| | 8 | |
⇔ 9 − 2x = 23− x ⇔ 9 − 2x = |
| ... teraz Ty ...... |
| | 2x | |
podstaw 2
x = t i warunek: t > 0 ....działaj :0
15 paź 13:38
J:
otrzymasz dwa rozwiazania ostatniego równania:: x = 3 lub x = 0 ,
ale wobec założeń tylko: x = 0 spełnia to równanie
15 paź 13:41
daras: dochodzi sie do tego ciężka i systematyczną praca własną
15 paź 13:42
Ricardo: dzięki
15 paź 13:45