Zbiory
agggaag: 1. Wyznacz AUB, A∩B, A/B, B/A
A= { x: x∈R ∧ x² + 4x +3 ≤ 0
B= { x: x∈R ∧ −3 ≤ x < 4
A={x: x∈R ∧ x²+4x+2≤0}
x²+4x+2≤0
Δ=b²−4ac
Δ=4²−4*1*3=16−12=4
√Δ=2
x1=[−b−√Δ]/2a=[−4−2]/2=−6/2=−3
x2=[−b+√Δ]/2a=[−4+2]/2=−2/2=−1
a=1>0 −−−> parabola skierowana ramionami w górę
Odp. x∈<−3, −1>
A={x: x∈R ∧ x∈<−3, −1>}
B={x: x∈R ∧ −3≤x<4}={x: x∈R ∧ x∈<−3, 4)}
AuB=<−3, 4) =B
AnB=<−3, −1> =A
A/B=Ф [zbiór pusty]
B/A=(−1,4)
Nie jestem pewna, co do tego, czy mogę prosic o sprawdzenie?
15 paź 12:29
J:
Jest OK.
15 paź 12:39
agggaag: Dzięki wielkie!
15 paź 13:06