liczby zespolone - interpretacja na wykresie
tony67: Cześć!
Chciałbym zapytać o kwestię zaznaczenia na wykresie nierówności, gdzie jest np.:
Im(z6) >= 0
Z należy do zbioru liczb zespolonych.
Czy w tej sytuacji biorąc część urojoną (a + bi)6 zostaje b6, więc czy zbiór na wykresie
będzie wyglądał jak dla b2? W sensie tak samo jak dla x2 >=0 dla każdego wartości w R
przyjmie wartości dodatnie?
15 paź 10:22
J:
Im(z6) ≥ 0 ⇔ Im [r6(cos6α + isin6α] ≥ 0 ⇔ r6sin6α ≥ 0 ⇔ sin6α ≥ 0
teraz poszukaj przedziały ...na rysunku to otwarte obszary kątowe ( te przedziały )
15 paź 10:44
tony67: Bardzo dziękuję za podpowiedź.
1. Czy wykorzystanie wcześniejsze b6 jest nadużyciem ze względu na brak określenia czym to b
jest?
2. Czy dla rozwiąznia z sin6α >= 0 mogę to rozwiązanie określic jako:
x >= (π/3) * n, gdzie n jest całkowite
oraz
x <= 1/6(2π*n +π)
3. Czy dla przykladu typu z8 czy z4 jest dokladnie taki sam tok rozumowania?
15 paź 10:52
J:
1) skąd u Ciebie: Im[(a+bi)6] = b6 ?
2) rozwiązujesz zwyłą nierówność trygonometryczną w przedziale [0, 2π]
3) tak
15 paź 11:03
tony67:
1. Fakt, przepraszam. To bez sensu.
2. W takim razie zawsze próbować ze wzoru de Moivre’a, aby nie utknąć w kosmicznych potęgach?
Czyli np. dla prostszego przypadku z z4 byłoby to
sin4α > =0
Czy mogę rozwiązać to w ten sposób, że
4α = k*pi, gdzie k jest całkowite
Zatem
α = 1/4(k*pi)
Dziękuję.
15 paź 11:21
J:
sin6x ≥ 0 ⇔ 0 + 2kπ ≤ 6x ≤ π + 2kπ ⇔
| | 1 | | π | | 1 | |
|
| kπ ≤ x ≤ |
| + |
| kπ |
| | 3 | | 6 | | 3 | |
..... teraz podstawiwj kolejno: k= 0,1,2.... dopóki utrzymasz się w przedziale [0,2π]
(prawdopodobnie 6 przedziałów ) ... potem rysunek
15 paź 11:40
tony67:

Przepraszam, nie umiem za bardzo rysowac tutaj,
ale czy na wykresie wyglądałoby tak jak tutaj?
Zielone kropki to "zakreskowana przestrzeń"...
Czy jest jakieś narzędzie do rysowania tego online?
15 paź 22:21
J:
Masz dostać 6 przedziałów:
1) k = 0
| | π | | π | |
0 ≤ x ≤ |
| → x ∊ [0, |
| ] |
| | 6 | | 6 | |
2) k = 1
| π | | π | | π | | π | | π | | π | |
| ≤ x ≤ |
| + |
| = |
| → x ∊ [ |
| , |
| ] |
| 3 | | 6 | | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
i tak dalej , aż do k = 5 ( w sumie otrzymasz 6 przedziałów )
16 paź 07:37
16 paź 07:57
J:

Tutaj masz dwa pierwsze przedziały ( oczywiście te proste idą do nieskończoności )
16 paź 08:01
J:
W Woframie te jaśniejsze przedziały ( jest ich 6 ) to właśnie rozwiąznie
16 paź 08:02
tony67: Bardzo dziękuję, to oczywiście rozumiem. Chciałem po prostu sprawdzić gdzieś cały rysunek.
Przy nieco trudniejszym przykładzie spotkałem z takim problemem, że:
1/6 π ≤ arg(−iz) ≤ 1/3 π
Mam na myśli dwie kwestie:
1. Jeżeli jest samo arg(z) to na wykresie ograniczam jedno ramię poprzez kąt (tutaj 1/6 pi) zaś
drugie ramię kąt 1/3 pi i wtedy to wszystko?
2. Jeżeli pod arg mam inne wyrazenie (−iz) to jak to wtedy interpretować?
16 paź 08:05
J:
1) tak
| | π | |
2) korzystamy ze wzoru: arg(−i*z) = arg(−1) + arg(z) + 2kπ = − |
| + arg(z) + 2kπ |
| | 2 | |
16 paź 08:34
J:
| | π | |
literówka: arg(−i*z) = arg(−i) + arg(z) + 2kπ = − |
| + arg(z) + 2kπ |
| | 2 | |
16 paź 08:46
tony67:

2) Czyli tak dla takiego przykładu:
1/6 π ≤ arg(−iz) ≤ 1/3 π
Czyli zgodnie ze wzorem (dla k =1)
arg(z) + 3/2 pi
Czyli jeden kat miedzy 1/6 pi a 1/3 pi, a drugi 5/3 pi a 11/6 pi?
Mam na myśli zamalowaną zieloną część
16 paź 09:40
J:
| π | | π | | π | | π | | π | |
| ≤ arg(−iz) ≤ |
| ⇒ |
| ≤ − |
| + arg(z) ≤ |
| ⇒ |
| 6 | | 3 | | 6 | | 2 | | 3 | |
| π | | π | | π | | π | |
| + |
| ≤ arg(z) ≤ |
| + |
| |
| 6 | | 2 | | 3 | | 2 | |
16 paź 09:49
tony67:

Dziękuję.
Czy jeśli rysuję ogólne rozwiązanie powinien ująć wszystkie (w tym wypadku 4) kąty?
W sensie wyglądałoby to tak
Pierwszy:
30 − 60 stopni
Drugi:
120 − 150 stopni
Trzeci:
210 − 240
Czwaty:
300 − 330
16 paź 10:05
J:
a skąd masz 4 przedziały ?
16 paź 10:16
tony67: Chodziło mi o kwestię tego 2 kπ. Czy powinienem zaznaczać wszystkie przedziały jeśli mam tu do
dyspozycji 2 pi na rysunku?
Dla k = 0 mam tak dwa przedziały zgodnie ze wskazówka.
Czwarty przedział wychodził mi dla k = 1
Z tym trzecim chyba rzeczywiście przesadziłem.
W sensie nie ma takiej opcji, żeby uzyskać z tego wzoru 7/12 pi (210 stopni) oraz 2/3 pi (240
stopni).
16 paź 10:24
J:
Masz przedział: <1200,1500> ... przecież jeśli dodasz 3600 to wyjdziesz poza 2π
Ten przedział to tzw argument główny liczby zespolonej ( czyli należący do <0,2π> )
16 paź 10:31
tony67: Rozumiem.
Dziękuję raz jeszcze.
16 paź 11:01