Równanie z parametrem m
Linein: Dla jakich wartości parametru m równanie nie ma rozwiązań ?
22x−2(m−1)2x+(m2−m−4)=0
15 paź 10:21
J:
dobrze przepisane ... (m−1)2x ?
15 paź 10:28
Linein: niestety tak
15 paź 10:38
Linein: Ma ktoś jakiś pomysł ?
15 paź 11:00
J:
a może tam jest: −2(m − 1)2x ? ...wtedy do zadanie ma sens
15 paź 11:12
PW : Dla m = 3 rozwiązanie jest, bo równanie przyjmuje postać
22x − 2·22x + 2 = 0
− 22x + 2 = 0
22x = 2
Może pójść tym tropem − co będzie, gdy m będzie się powiększać − gdy m > 3, a co będzie gdy
m∊(1,3). Nie mamy rozwiązywać równania, jedynie stwierdzać, czy rozwiązania isttnieją
To tylko luźny pomysł.
15 paź 11:30
henrys: skąd masz to równanie?
15 paź 12:30