Zbadaj czy liczba jest wymierna
Damian1996: Zbadaj, czy liczba √√5+3+√√5−2 jest wymierna.
Witam. Miałby ktoś pomysł na takie zadanie?
15 paź 00:39
Eta:
Pod drugim pierwiastkiem jest √5−2 ? czy √5−3 ?
15 paź 00:59
keks: podstawienie √5+3=t i załóż, że podana liczba jest wymierna, dojdziesz do sprzeczności
15 paź 01:39
keks: √5+3=t
√t+
√t−5=a/b a,b∊Z i b≠0
2t−5+2
√t2−5t=(a/b)
2
2
√t2−5t=(a/b)
2+5−2t/
2
4t
2−20t=((a/b)
2+5)
2−4t(a/b)
2−20t+4t
2
4t(a/b)
2=((a/b)
2+5)
2/*(b/a)
2 już tutaj widać, że t powinna być wymierna
| | a4 | | a2 | | b2 | |
4t=( |
| +10 |
| +25)* |
| |
| | b4 | | b2 | | a2 | |
t=wymierna→sprzeczność bo t=
√5+3
15 paź 02:10
Damian1996: Tak, pod drugim pierwiastkiem miało być
√5−2.
Dzięki wielkie, też próbowałem z podstawieniem t=
√5+3 i niewprost, ale jakoś nie mogłem
skończyć
15 paź 13:02