+
Marek: Indukcja: 1)Udowodnić, że dla każdej liczbu naturalnej n≥3 jest prawdziwa nierówność 3
n>n*2
n
2)Udowodnić, że dla dowolnej liczby naturalnej n jest spełniona nierówność:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| +...+ |
| >1 |
| n+1 | | n+2 | | 3n+1 | |
Proszę o wytłumaczenie.
15 paź 00:23
irena_1:
1)
n=3
33=27, 3*23=24, czyli 33>3*23
Założenie:
Niech k∊N i k≥3 i
3k>k*2k
Teza:
3k+1>(k+1)*2k+1
Dowód:
3k+1=3*3k>3*k*2k=2*k*2k+k*2k>2k*2k+2*2k=2*2k*(k+1)=(k+1)*2k+1
15 paź 08:56
Marek: Dziękuję!
15 paź 11:49