:)
olekturbo: | | 1 | |
wyznacz przedziały monotoniczności w f(x) = |
| |
| | x2−4 | |
14 paź 23:40
PW : Za pomocą pochodnej, czy elementarnie?
15 paź 00:05
olekturbo: pochodnej
pochodna to
f'(x) > 0 ⇔ x
2−2x−4
i dalej rozwizac i bedzie dobrze?
15 paź 00:09
olekturbo: i PW: takie pytanie
x3−3x−m = 0
kiedy takie wyrażenie ma 3 pierwiastki?
15 paź 00:11
Janek191:
| | 0*(x2 − 4) − 1*( 2 x) | | − 2 x | |
f '(x) = |
| = |
| |
| | ( x2 − 4)2 | | (x2 − 4)2 | |
15 paź 00:12
PW : Źle pochodna. Licznik jest stałą, jego pochodna to zero.
15 paź 00:12
PW : Oczywiście
Janek191 mnie wyprzedził z korektą
15 paź 00:13
olekturbo: ajj no tak zapomniałem. dziękuje

moglibyscie mi pomóc z drugim zagadnieniem?
15 paź 00:14
Janek191:

x ≠ − 2 i x ≠ 2
f '(x) > 0 dla x < 0 i f '(x) < 0 dla x > 0
f '(0) = 0
f rośnie w ( −
∞ ; − 2) , ( − 2; 0)
a maleje w ( 0; 2) , ( 2; +
∞)
f w punkcie x = 0 osiąga maksimum lokalne
Patrz wykres
15 paź 00:17
olekturbo: dziekuje
15 paź 00:20
olekturbo: kompletnie zapomniałem
15 paź 00:21
PW : h(x) = x3 − 3x ma trzy miejsca zerowe, umiesz je policzyć i narysować wykres − jakie ma
maksimum i minimum lokalne. Co będzie, gdy wykres pociągniemy wzdłuż osi OY o −m?
15 paź 00:22
olekturbo:

dla x = −1 jest maksimum lokalne y = 2
dla x = 1 jest minimum lokalne −2
wykres spadnie w dol?
15 paź 00:27
olekturbo: to będzie mial trzy miejsca dla m ∊ (−2,2) bo w innym razie bedzie mial 2 miejsca zerowe?
15 paź 00:28
PW : Jesteś blisko.
15 paź 00:31
olekturbo:

f'(x) = 3x
2−3
f'(x) > 0 ⇔ x
2−1 > 0
(x−1)(x+1) > 0
dla x = −1 y
max = 2−m
dla x = 1 y
min = −2−m
to zeby byly 3 rozwiazania, jedno ekstremum musi byc ujemne, wiec
(2−m)(−2−m) < 0
−4+2m−2m+m
2 < 0
m
2−4<0
(m−2)(m+2)<0
m ∊ (−2,2)
dobrze zrozumialem chyba
15 paź 00:35