równanie
Niezdara: Dane jest równanie z parametrem m ∊ R |5x−2m|= |x+3m|
Dla jakich wartości parametru m równanie posiada dokładnie jedno rozwiązanie?
Jak wyjść z wartości bezwzględnych?
14 paź 22:49
Niezdara: Podpowie ktos?
14 paź 23:00
PW : Może wystarczy porysować "dzióbki"?
14 paź 23:11
Niezdara: Rozważyć to dla 4 przypadków?
14 paź 23:15
PW : Wykres takiego czegoś
f(x) = |ax + b|
to "dzióbek".
Narysuj dwa i się zadumaj.
14 paź 23:26
Niezdara: Jak mam to narysować przecież mam parametr? Wiem jak funkcja wyglada po nalozeniu wartosci
bezwzglednej
14 paź 23:35
PW : No ciężko pomóc. Narysuj dwa jakiekolwiek "dzióbki".
Przecież masz równanie − muszą się przeciąć, żeby było rozwiązanie.
Narysuj u siebie, tutaj nie trzeba.
14 paź 23:40
Niezdara: No dobrze ale z tego mi nic dalej nie wynika.
14 paź 23:41
PW : To przeczytaj jeszcze raz treść zadania. W ilu miejscach mają się przeciąć?
14 paź 23:43
Niezdara: Graficznie wychodzi to jasne.
14 paź 23:44
PW : ... że "dzióbki" mają stać ...
14 paź 23:50
olekturbo:
15 paź 00:05
PW : Skasowałeś kolegę?
15 paź 00:06
olekturbo: ?
15 paź 00:07
PW : Przecież "dzióbek" musi być nad osią OX (z wyjątkiem tego jednego punktu, w którym "stoi".
15 paź 00:08
Eta:

|5x−2m|=|x+3m| |
2⇔ 25x
2−20mx+4m
2=x
2+6mx+9m
2
24x
2−14mx−5m
2 =0 ma jedno rozwiązanie gdy Δ=0
Δ =196m
2+480m
2=0 ⇒
m=0
f(x)= |5x| i
g(x)= |x| wspólnym punktem jest (0,0)
15 paź 00:33
pigor: ..., dane jest równanie z parametrem m∊R : |5x−2m|= |x+3m| .
Dla jakich wartości m równanie posiada dokładnie jedno rozwiązanie?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
|5x−2m|=|x+3m| /
2 ⇔ (5x−2m)
2= (x+3m)
2 ⇔
⇔ 25x
2+4m
2−20mx−x
2−9m
2−6mx= 0 ⇔
⇔
24x2−26mx−5m2=0 i równanie to równoważne
danemu ma dokładnie jedno rozwiązanie ⇔ Δ=0 ⇔
⇔(26m)
2+4*24*5m
2=0 ⇔ 676m
2+480m
2=1156m
2=0 ⇔
m=0 .
15 paź 00:58
pigor: ..., ups; przepraszam, ale ...

przysypiałem, stąd ...
15 paź 01:00
Eta:

A no tak

źle przeniosłam ( zamiast − 6mx sorry
odp m=0 zgadza się
wykresy obydwu funkcji nie mają równoległych "ramion"
więc jedno rozwiązanie jest gdy przecinają się w "dzióbku" ( jak pisał
PW
tylko w punkcie (0,0)
np: na rys ( wtedy miały by 2 punkty wspólne)
15 paź 01:07
mario: Dziekuje bardzo !
15 paź 07:29