Plis
Kkkkk: Oblicz
(3+√7)2 −(3−√7)2 =
(3+2√5) *(3−2√5) =
14 paź 22:39
Metis: 1) a2−b2=(a−b)(a+b)
2) (a−b)(a+b)=a2−b2
14 paź 22:41
Mila:
Wzory skróconego mnożenia:
(a+b)2=a2+2a*b+b2
(a−b)2=a2−2a*b+b2
(a+b)*(a−b)=a2−b2
Próbuj, sprawdzę.
14 paź 22:42
Mila:
Metisku, napisz.
14 paź 22:43
Metis: (3+√7)2 −(3−√7)2 =...
a=3+√7
b=3−√7
...= (3+√7−(3−√7))(3+√7+3−√7) = 6*2√7 = 12√7
14 paź 22:51
Metis: (3+2sqrt{5}) *(3−2sqrt{5})=...
a=3
b=2sqrt{5}
...=3
2−(2sqrt{5})
2=9−(4*5)=9−20=−11
14 paź 22:52
Metis: Oczywiście sqrt − pierwiastek
14 paź 22:53
Mila:
Albo pierwsze tak:
(3+√7)2−(3−√7)2=
=9+6√7+7−(9−6√7+7)=9+6√7+7−9+6√7−7=12√7
Poprawiam zapis:
(3+2√5)*(3−2√5)=32−(2√5)2=9−4*5=−11
14 paź 23:08