pochodna funkcji
K: Dla jakich wartości parametru a funkcja f(x)=ax3 + (3−2a)x2 −4x + 3 jest rosnąca w przedziale
<1/2; 2>
Proszę o pomoc. Odpowiedź to a=−2, tymczasem mi wychodzi a należy do <−6/4; 6/4>
14 paź 22:21
prosta:
jeśli to maksymalny przedział, w którym podana funkcja jest rosnąca to
fmin=f(0,5) i fmax=f(2)
14 paź 22:26
prosta:
f'(2)=0
f'(x)=3ax2+2(3−2a)x−4
14 paź 22:29
K: Czyli : 1. Liczę pochodną.
A następnie jak wyliczyć a?
Podstawuć 0,5 i 2 pod x?
14 paź 22:36
K: ?
Blagam..
14 paź 23:02
K: ?
Ktokolwiek?
14 paź 23:28
daras:
14 paź 23:29
K: :(
14 paź 23:33
keks: dla a=−2, f(x)=−2x3+7x2−4x+3 jest stale malejąca
15 paź 00:25
Aga1.:

@ keks nie
15 paź 08:59
misiek:
f'(2)=0
f'(x)=3ax2+2(3−2a)x−4
f'(2)=12a+12−8a−4=4a+8
4a+8=0
a=−2
15 paź 09:40