Tupcio: a) zauważamy, że pierwszy wyraz to 36, następny 42... 48 . Różnica tego ciągu wynosi 6, jest to
ciąg arytmetyczny (czemu arytmetyczny, a nie geometryczny mam nadzieję, że wiesz − jeśli nie
obok jest zakładka na ten temat

) co jeszcze widać? Ostatni wyraz ciągu to 1200.
Jakby się uprzeć można po prostu wypisać wszystkie wyrazy ( 36 + 42 + 48 + 54 + 60 + ... + 1200
) następnie je dodać aby dostać sumę ale czas to pieniądz i lepiej użyć do tego wzorów
| a1 + an | |
Wzór na sumę ciągu arytmetycznego Sn = |
| * n |
| 2 | |
n − liczba wyrazów ciągu, czyli w naszym wypadku musielibyśmy wypisać wszystkie liczby i je
policzyć.
a
1 − pierwszy wyraz ciągu, u nas 36
a
n − ostatni wyraz ciągu , u nas 1200
Wszystko jest tylko liczby wyrazów nam brakuje. Zawsze w takich momentach warto wypisać sobie
wszystkie dane, popatrzeć na wzory, które podał nam nauczyciel albo są w tablicach
maturalnych. Właśnie tak zrobimy

Dane:
a
1 = 36
a
n = 1200
r = 6
Patrzę na wzory i widzę coś ciekawego

a
n = a
1 + (n − 1)r
podstawiam wcześniej wypisane dane i otrzymuje:
1200 = 36 + (n − 1)6
I co? I pięknie

Mamy jedną niewiadomą, literke n, która oznacza liczbę wyrazów tego ciągu

Policzmy ...
1200 = 36 + 6n − 6
1200 = 30 + 6n
1200 − 30 = 6n
1170 = 6n / : 6
195 = n
Zatem wszystkich wyrazów tego ciągu jest 195... Teraz widać, ile byśmy stracili czasu wypisując
kolejno te liczby.
Zbieramy znowu wszysko do kupy
n, a
1, a
n − wszystko mamy. Wystarczy podstawić
| 36 + 1200 | | 1236 | |
S195 = |
| * 195 = |
| * 195 = 618 * 195 = 120510 oto suma |
| 2 | | 2 | |
wszystkich wyrazów naszego ciągu

b) proszę zrobić samemu

Jeśli będzie wygodniej można zamienić 10
2 = 100 , 10
3 = 1000 itp
Dobranoc