matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
123abc:
tg4x
lim(x−>0)=
tg2x
14 paź 21:53
Saizou :
sinxt
skorzystaj z granicy
=0 gdy t→0, zatem
t
tg4x
4x•
sin4x/4x
cos4x
=
=2 gdy x→0
tg2x
2x•
sin2x/2x
cos2x
14 paź 21:58