Zamiana funkcji kwadratowej (ogólną) na postać kanoniczną
AaaaA: Doprowadź wzór funkcji kwadratowej f do postaci kanonicznej, stosując wzór skróconego mnożenia
na kwadrat sumy lub kwadrat różnicy.
f(x) = 3x2 − 24x +50
14 paź 19:54
sushi_gg6397228:
i jaki masz pomysł
14 paź 19:58
pigor: ..., patrz i myśl, np. tak :
f(x)=
3x2−24x+50= 3x
2−3*2*4x+3*16+2= 3(x
2−2*4x+4
2)+2=
3(x−4)2+2. ...

koniec, kropka, ale
możesz, tak jak większość to robi, z wzorów ogólnych na p, q w postaci
kanonicznej trójmianu f(x)=a(x−p)
2+q, co ja robię w ostateczności i nie polecam.
14 paź 20:12
AaaaA: No właśnie parę minut temu poznałem te wzory i jednak przy nich zostanę.
14 paź 20:15
===:

f(x)=3(x
2−8x+50/3)=3(x−4)
2+2
14 paź 20:15
Mila:
albo tak:
f(x) = 3x2 − 24x +50
3x2 − 24x +50=3*(x2−8x)+50 =
=3*[(x−4)2−16]+50=
=3*(x−4)2−48+50=
=3*(x−4)2+2
14 paź 21:20