zad
izii: | | 2x | |
Funkcja f określona jest wzorem f(x)= |
| . Udowodnij, że zbiór wartości funkcji f |
| | x2+1 | |
zawiera się w pzedziale <−1;1>.
Liczę pochodną f'(x)=U{−2x
2+1}{(x
2+1)
2
| | −√2 | | √2 | |
Miejsca zerowe f'(x)= Mz1= |
| Mz2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
A wartości końca przedziałów mam podstawić do wzoru funckji f(x) czy jej pochodnej, aby
wyliczyć czy istnieją dla niej wartości ?
14 paź 19:41
sushi_gg6397228:
zapisz jak policzono licznik pochodnej
14 paź 19:45
14 paź 19:47
izii: sam licznik liczyłem z 2(x2+1)−2x(2x)
14 paź 19:47
sushi_gg6397228:
zapisz po kolei jak liczysz licznik pochodnej
14 paź 19:48
sushi_gg6397228:
teraz przemnoż przez nawias i dobrze skróć
14 paź 19:48
izii: no wychodzi 2x2+2−4x2 co równe jest −2x2+2 DOBRA WIDZĘ BŁĄD
14 paź 19:50
izii: A jak wykazać że zbiór wartości zaiwera się w przedziale ? f'(x)≥0 ? Jeżeli tak to dlaczego ?
14 paź 19:52
ZKS:
Jeżeli ktoś chce bez pochodnej to daje wskazówkę.
−(x + 1)2 ≤ 0 ≤ (x − 1)2
14 paź 19:53
izii: a z pochodną?
14 paź 19:54
ZKS:
Trochę bez sensu używać w tym zdaniu pochodną.
14 paź 20:04