rozwiązać całkę
Monia: rozwiązać całkę:
14 paź 19:29
sushi_gg6397228:
rozłóż na czynniki mianownik i potem ułamki proste
14 paź 19:31
Monia: coś bliżej o tym rozkładzie ?
policzyć deltę i iloczyn
tzn (x−1)(x+2)
14 paź 19:40
sushi_gg6397228:
wymnoż i sprawdz czy wyszło jak w przykładzie
14 paź 19:45
Monia: nie powinno być (x+1)(x−2) pomyłka
14 paź 19:49
Monia: | 5dx | | xdx | |
| − |
|  i nie wiem co dalej |
| (x+1)(x−2) | | (x+1)(x−2) | |
14 paź 19:51
sushi_gg6397228:
| 5−x | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (x+1)(x−2) | | (x+1) | | (x−2) | |
14 paź 19:53
Monia: A+B=−1
−2A+B=5
A=−2
B=1
rozwiązanie
−2ln(x+1)+ln(x−2) ?
14 paź 20:04
J:
+ C
14 paź 20:06
sushi_gg6397228:
dla podanych A i B musisz sprawdzić czy jest OK
na szybkiego jest OK
a potem masz "ln"
| | 1 | |
policz pochodną ln(x−2) czy wyjdzie |
| ? |
| | x−2 | |
14 paź 20:08
J:
Masz dobrze..tylko dopisz + C
14 paź 20:11