Oblicz długość środkowej AD.
adam: Cześć. Moja nauczycielka od matematyki zapisała mnie na pewien konkurs, czy mógłby mi ktoś
pomóc i podpowiedzieć jak się zabrać za takie zadanie? Oblicz długość środkowej AD trójkąta
ABC, którego długości boków są równe odpowiednio a, b,c;
Rozumiem, że muszę założyć sobie pewien warunek, ale dokładnie co? Może być, że np. a = b = c?
14 paź 19:28
Mac:
Jak konkurs, to pracuj sam albo wycofaj się
14 paź 19:45
Eta:

No to startujemy

s=|AD|
a, b,c,s>0 i α+β=180
o ⇒ β= 180
o −α to cosβ= − cosα
z twierdzenia kosinusów w trójkątach ABD i ADC
+−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4s
2= 2b
2+2c
2−a
2
14 paź 20:52
PW : Pani Profesor, ale uczeń chciał tylko żeby mu podpowiedzieć jak się za to zabrać ...
14 paź 22:53
14 paź 22:56
14 paź 23:01
14 paź 23:03
Przemysław: Wszystkiego najlepszego wszystkim nauczycielom!
14 paź 23:06
Eta:
"prosisz? ..... i masz"
14 paź 23:06
14 paź 23:12
daras: widać jak nas traktują uczniowie
a my/wy im w

wchodzicie
14 paź 23:16
14 paź 23:22
daras: nie dojechał
15 paź 14:33