Rozłożenie na czynniki wielomianu
Kamil : Pomógłby mi ktoś rozgryźć ten wielomian na czynniki pierwsze?
W(x) = x6 − 2x5 +x4 − x2 +2x −1
14 paź 19:27
sushi_gg6397228:
grupuj po 3 składniki
14 paź 19:29
Kamil : Dziękuje bardzo, wszystko stało się proste
14 paź 19:33
sushi_gg6397228:
na zdrowie
14 paź 19:34
Kamil : Jeszcze jedno pytanie, można bardziej rozłożyć (x4 − 1)(x − 1)2 ?
14 paź 19:39
sushi_gg6397228:
x4=(x2)2 i lecisz wzorek a2−b2 dwa razy
14 paź 19:40
Kamil : Nie bardzo, rozumiem. Możesz rozwinąć?
14 paź 19:44
sushi_gg6397228:
x4−12= (x2)2− 12=....
14 paź 19:46
Kamil : Dalej ciemnogród pod kopułą
14 paź 19:49
Kamil : (x2)2 − zastosowac wzor skroconego mnozenia?
14 paź 19:50
sushi_gg6397228:
na potrzeby ciemnogrodu x2= w
podstaw do postu o 19.46 i licz a2−b2 ...
14 paź 19:54
Kamil : Czy postać (x2+2)(x−1)(x+1)(x−1)2 można jeszcze bardziej rozłożyć?
14 paź 20:12
sushi_gg6397228:
mozna te same nawiasy, zapisać raz, pamiętając o dodaniu potęg
14 paź 20:12
sushi_gg6397228:
tylko te "2" w (x2+2) powinna byc 1
14 paź 20:14
pigor: ..., jeżeli już, to pamiętając o dodaniu
wykładników potęg o jednakowych podstawach. tu : (x−1)
1+2=
14 paź 20:16