Zbadaj monotoniczność ciągu (an)
M4RC!N: Zbadaj monotoniczność ciągu (an)
Byłby ktoś w stanie mi pomóc z rozwiązaniem tego zadania?
Wiem, że muszę policzyć a
n+1 i potem odjąć od tego a
n.
Za każdym razem wychodzi mi inny wynik i nie za bardzo wiem co źle robię.
Z góry dziękuję za pomoc
14 paź 19:18
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
14 paź 19:20
M4RC!N:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
an+1=1+ |
| =1+ |
| =1+ |
| |
| | 2(n+1)2 | | 2(n2+2n+1) | | 2n2+4n+2 | |
| | 1 | | 1 | | 2n2−(2n2+4n+2) | |
an+1 − an = 1+ |
| −1+ |
| = |
| = |
| | 2n2+4n+2 | | 2n2 | | (2n2)(2n2+4n+2) | |
| | 2n2−2n2−4n−2 | | −4n−2 | |
= |
| = |
| |
| | (2n2)(2n2+4n+2) | | (2n2)(2n2+4n+2) | |
Ciąg jest malejący.
14 paź 19:35
sushi_gg6397228:
nie robisz nawiasów i dupa zimna
| | ... | | .... | |
1+ |
| − (1 + |
| )= .... |
| | ... | | ... | |
14 paź 19:42
M4RC!N:
| | 1 | | 1 | | 2n2 − (−2n2+4n+2) | |
an+1 − an = 1+ |
| −(1+ |
| ) = |
| = |
| | 2n2+4n+2 | | 2n2 | | (2n2)(2n2+4n+2) | |
| | 2n2 + 2n2− 4n− 2 | | 4n2−4n−2 | |
= |
| = |
| = |
| | (2n2)(2n2+4n+2) | | (2n2)(2n2+4n+2) | |
| | 4n2−4n−2 | |
= |
| |
| | (2n2)(2n2+4n+2) | |
Tak?
14 paź 19:54
sushi_gg6397228:
a sie uparłeś na te minusy
14 paź 19:56
M4RC!N: No i znowu mi wychodzi pierwszy wynik, nie mam pojęcia jak to rozwiązać − za długo siedzę
z nosem w książkach i wszystko mi się już myli
14 paź 20:15
sushi_gg6397228:
bo tak miało być, źle zapisałeś tylko znak przy pierwszej równości
14 paź 20:16
M4RC!N: O matko faktycznie.. W każdym razie dziękuję za pomoc
14 paź 20:20
sushi_gg6397228:
na zdrowie
| | n2− (n+1)2 | |
mozna bylo dać |
| =... |
| | 2*n2*(n+1)2 | |
sztucznie zawyżyłeś o "2" mianownik
14 paź 20:22