Rozwiąż nierówność
Kacper: Rozwiąż nierówność: 1 + (x2 – 2x) + (x2 – 2x)2 + … ≤ 1.
To a1=1
q=(x2−2x)
Więc:
IqI<1
Ix2−2xI<1
x2−2x<1 v −(x2−2x)<1
No i tutaj mi wychodzi taka delta √8, w tym pierwszym równaniu i zastanawiam się czy wszystko
dobrze zrobiłem, bo jeśli chodzi o drugi przypadek to x wychodzi 1, gdyż delta=0, x=−b/2a
czyli −2/−2.
14 paź 19:14
sushi_gg6397228:
źle rozpisałeś wartość bezwaględną
14 paź 19:18
Aga1.: Powinien być spójnik i
14 paź 19:26
Kacper: No tak spójnik, ale wartość bezwzględna jest dobrze rozpisana..
14 paź 19:45