systemyliczbowe
Eliza: Pilnie proszę o pomoc: zamiana liczby rzeczywistej na system binarny
620, 09375 −−> binarny
mam pytanie jak zamienić ta cześć po przecinku?
14 paź 19:11
PW : Tu akurat zamiana części dziesiętnej na binarną jest nietrudna. Sprawdzamy (cierpliwie mnożąc
przez 2), że
0,09375·2
5 = 3,
czyli
| | 3 | | 2+1 | | 2 | | 1 | |
0,09375 = |
| = |
| = |
| + |
| = |
| | 25 | | 25 | | 25 | | 25 | |
a więc dziesiątkowy zapis 0,09375 oznacza dwójkowy
0,00011.
Liczbę 620 przedstawić w zapisie binarnym pewnie umiesz.
14 paź 20:10
Mila:
0.09375*2=0+0.1875
0.1875 *2=0+0.375
0.375 *2=0 +0.75
0.75 *2=1 +0.5
0.5 *2=1
0.009375 (10)=0.00011(2)
14 paź 21:07