Oblicz p,q i miejsca zerowe wielomianu w(x)
Addam: Reszta z dzielenia wielomianu
w(x)= x3+px2−5x+q
przez
(x−2)2
równa się
19x−43.
Wyznacz miejsca zerowe tego wielomianu
14 paź 16:22
14 paź 18:27
Addam: sory w(x)= x3+px2−5x+q
14 paź 18:30
Benny: przez (x−2)2?
14 paź 18:31
Addam: tak
14 paź 18:33
===:
x+(p+4)
(x3+px2−5x+q):(x2−4x+4)
−x3+4x2−4x
(p+4)x2−9x+q
−(p+4)x2+px+16x−4p−16
(p+7)x+q−4p−16
więc:
p+7=19 ⇒ p=12
q−4p−16=−43
q−48−16=−43 ⇒ q=
14 paź 18:54
Addam: ok dziękuje
14 paź 18:56
===:
błąd w dzieleniu

... popraw
14 paź 19:00
===:
p=3
q=−15
14 paź 19:08
ZKS:
Może taki sposób?
W(x) = x3 + px2 − 5x + q
W(x) = Q(x) • (x − 2)2 + 19x − 43
Liczymy W(2)
8 + 4p − 10 + q = 38 − 43
4p + q = −3 ⇒ 12 + q = −3 ⇒ q = −15
W'(2)
12 + 4p − 5 = 19
4p = 12 ⇒ p = 3
W(x) = x3 + 3x2 − 5x − 15.
14 paź 19:49