Kombinacja liniowa 3 funkcji
adrian10: Jak sprawdzić czy jedna z tych funkcji jest kombinacją liniową pozostałych?
podane 3 funkcje:
f=x−1
f=2x+4
14 paź 18:22
PW : Przede wszystkim nie oznaczać wszystkich tym samym symbolem f.
Skorzystać z definicji kombinacji liniowej.
14 paź 18:27
adrian10: ok, czyli zapiszę, że np.
p1=x−1
p2=2x+4
p3=−4x−1/4
i teraz jak chcę sprawdzić czy p3 jest kombinacją dwóch pozostałych to robię tak?
a1*(x−1)+a2*(2x+4)=−4x−1/4 ?
14 paź 18:40
adrian10: wyszło mi, że a1 = −31/12, a2=−17/24 czyli to jest kombinacja?
14 paź 18:42
PW : Tak. Przyrównujemy współczynniki kierunkowe i wyrazy wolne po obu stronach. Jeśli istnieją
rozwiązania (a1, a2), to jest.
14 paź 18:44
adrian10: ok, ale jedyną opcją sprawdzenia jest wzięcie po kolei, że jedna funkcja (np. 3cia) jest komb
liniową dwóch pozostałych czy jeżeli którakolwiek jest kombinacją to niezależnie od tego,
którą sprawidzmy z tych trzech to wyjdzie, że jest?
14 paź 18:48
PW : Popatrz na to:
a1p1+a2p2 = p3,
odpowiedź jest niemal oczywista.
14 paź 18:52
adrian10: spradziłem czy (x−1) jest kombinacją liniową pozostałych i wyszło też ok, czyli chyba mogę
sprawdzić dowolną i będzie ok czy to przypadek?
14 paź 18:54