Kwadratówka
Naveron: Funkcja kwadratowa f przyjmuje największą wartość równą 2 i ma miesca zerowe (−1) i 3. Wyznacz
wzór tej funkcji
14 paź 17:58
Krzyś : a<0
Wylicz sobie
14 paź 18:02
Aga1.: q=2
y=a(x−1)
2+2
wylicz a wiedząc,że (3,0) należy do wykresu
14 paź 18:07
Naveron: Skąd wiem ,że punkt (3,0) należy do wykresu ?
14 paź 18:15
Aga1.: Jeśli miejscem zerowym funkcji jest 3 to punkt (3,0) należy do wykresu tej funkcji
14 paź 19:29
Eta:
| | x1+x2 | | −1+3 | |
Z postaci iloczynowej y=a(x+1)(x−3) i xw= |
| = |
| = 1 i yw=2 |
| | 2 | | 2 | |
to W(1,2) to 2=a(1+1)(1−3) ⇒ 2= −4a ⇒ a= −0,5
zatem
y=−0,5(x+1)(x−3)
14 paź 21:04