Bardzo potrzebne
Naveron: Znajdź wzór funkcji kwadratowej f(x) = ax2 +bx + c ,wiedząc ,żę dla x=6 funkcja osiąga
maksimum równe 25 ,oraz ,że do wykresu funkcji f należy punkt A=(−2,−7)
14 paź 17:57
Krzyś : 36a+6b+c=25
4a−2b+c=−7
14 paź 18:07
14 paź 18:08
Krzyś : sooory tradycyjnie "z rozpędu"
14 paź 18:09
Mila:
x
w=6
y
w=25
Funkcja ma największą wartość⇔a<0
−b=12a
b=−12a
f(x)=ax
2−12ax+c
f(−2)=a*4+24a+c
28a+c=−7
f(6)=25⇔36a−12a*6+c=25
−36a+c=25
28a+c=−7
===========odejmuję stronami
−64a=32
−14+c=−7
c=7
Sprawdź z danymi, czy
f(6)=25 i f(−2)=−7
============
14 paź 18:33
Eta:
Z treści zadania W(6, 25) i A(−2, −7)
z postaci kanonicznej : y=a(x−6)2+25 to −7=a(−2−6)2+25 ⇒ −64a=−32 ⇒ a= −0,5
y= −0,5(x−6)2+25 = 0,5x2+6x+5
y=−0,5x+6x+7 −−− postać gólna
14 paź 21:23
prosta:
14 paź 21:28
5-latek: Dobry wieczor Paniom
14 paź 21:32
Eta:
Ooo ...
prosta rozdaje
14 paź 21:33
Eta:
Poprawię jeszcze chochlika : y= −0,5x2+6x+7
14 paź 21:34
Naveron: Wolałbym rozwiązanie zadania niż przepis na powidła ale wszystko się w życiu przyda
14 paź 22:00
Mila:
Naveron, masz dwa rozwiązania. 18:33 i 21:23.
14 paź 22:02
Mila:
Eta, dziękuję.
14 paź 22:04
Eta:
@Naveron
2 sposoby jeszcze mało?
A słowo dziękuję znane Ci jest?
14 paź 22:28
Aga1.: Brawo Eta, nie tylko uczysz matematyki, ale i wychowujesz.
15 paź 09:18