wielomiany
ania: |x3−x|+x2−1=0
14 paź 16:33
J:
Dla: x3 − x ≥ 0 ... mamy: x3 − x + x2 − 1 = 0
Dla: x3 − x < 0 .... mamy: −x3 + x + x2 − 1 = 0
14 paź 16:46
ania: No tyle to tez napisalam
14 paź 16:47
J:
no ... to działaj dalej
14 paź 16:47
Bless: 1. x
3−x+x
2−1=0 lub −x
3+x+x
2−1=0
I. x
2(x+1)−1(x+1)=0 −x
2(x−1)+1(x−1)=0
II.(x+1)(x+1)(x−1)=0 −(x−1)(x−1)(x+1)=0
x=−1 x=−1 x=1 x=1 x=1 x=−1
noi chyba wszystko jasne
14 paź 16:48
J:
1) ustal przedziały dla tych dwóch warunków
14 paź 16:48
PW :
A spróbować
|x|·|x2 − 1| = − (x2 − 1) ?
Bez "rozbijania na przedziały", samą analizą co by było gdyby
x2 − 1 ≠ 0
i co by było gdyby
x2 − 1 = 0.
14 paź 17:11