Rozwiąż nierówność: nie wiem jak przestawić prawą stronę jako potęgę liczby 2
Tom∊k: 2x+2x−1+2x−2+...≤2*√3*2x+4
14 paź 16:29
Tom∊k: pomoże ktoś?
14 paź 17:38
Aga1.: | | 1 | |
Lewa strona jest sumą nieskończonego ciągu geometrycznego w którym a1=2x, q= |
| , suma |
| | 2 | |
istnieje, bo IqI<1
i masz nierówność
2
x+1≤2*
√3*2x+4
14 paź 17:47
Tom∊k: lewą to jeszcze ogarniam tylko teraz trzeba prawą zamienić na potęgę liczby 2 aby można było
porównać wykładniki
x+1≤......
14 paź 20:23
sushi_gg6397228:
po co
2x+1= 2* 2x
2x=t ; załozenie
obustronnie do kwadratu i jakieś równanie kwadratowe wyjdzie
14 paź 20:26
Eta:
(2x+1)2≤4(3*2x+4)
22x*4≤12*2x+16 \:4
(2x)2−3*2x−4≤0
(2x−4)(2x+1)≤0 ⇒ 2x−4≤0 bo 2x+1>0
zatem 2x≤22 ⇒ x≤2
14 paź 20:31
Tom∊k: dzięki nie pomyślałem o tym kwadracie
14 paź 20:36
Tom∊k: czyli x∊{1,2}
14 paź 20:38