trygonometria - wzory redukcyjne, zawężony okres
Qki: Wiam,
Bardzo chciałbym się dowiedzieć, jak się mają wzory redukcyjne do funkcji o zawężonym okresie.
np. cos x = sin ( − pi/2 + x ) , ale cos (5x) = sin ( ? + 5x )
Mam po prostu podzielić liczbę radianów przez które przesuwam przez 5 ?
14 paź 16:07
J:
Pytanie niejasne ... jakie masz zadanie ?
14 paź 16:18
PW : Czy tam będzie jeden x, czy pięć x, czy 100x, zawsze stosujesz ten sam wzór redukcyjny
14 paź 16:30
Qki: Ok, dzięki.
Zadanie było: sin(4x) = cos(5x) Oblicz x.
15 paź 23:18