Rozwiąż nierówność. Proszę o pomoc. Próbowałem kilkoma metodami a dalej nic.
Bartek : 5logx − 3logx−1 =3logx+1 − 5logx−1
14 paź 15:58
J:
podstaw: logx = t ... i przekształcaj równanie
14 paź 16:05
Aga1.: Podstaw logx=t , x>0 i przekształć
5
t+5
t−1=3
t+1+3
t−1
| | 1 | | 1 | |
5t(1+ |
| )=3t(3+ |
| ) dokończ |
| | 5 | | 3 | |
14 paź 16:09
Bartek : Na to wpadłem ale nie wiem jakoś co dalej. Jak przenoszę na drugą stronę to mam odejmowanie
wyrazów o tym samym wykladniku i różnych podstawach, i nie wiem co zrobić. Proszę o dalszą
pomoc
14 paź 19:08
Aga1.: | | 5 | | 1 | |
Pomnóż obie strony przez |
| * |
| |
| | 6 | | 3t | |
14 paź 19:16
Eta:
| | 5 | | 10 | | 5 | | 5 | |
( |
| )logx = |
| * |
| = ( |
| )2 |
| | 3 | | 3 | | 6 | | 3 | |
to logx=2 ⇒x=100
14 paź 21:15