matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wzory skróconego mnożenia
arek199602:
Zapisz w postaci iloczynu. d) (4
n
+1)
4
−(4
n
−1)
4
=[(4
n
+1)−(4
n
−1)]*[(4
n
+1)
3
+(4
n
+1)
2
* *(4
n
−1)+(4
n
+1)(4
n
+1)
2
++(4
n
+1)
3
]=
Czy da się to jeszcze uprościć
Jeśli tak w jaki sposób
14 paź 15:30
J:
a
4
− b
4
= (a
2
+ b
2
)(a
2
− b
2
) = (a
2
+ b
2
)(a+b)(a−b)
14 paź 15:34
arek199602:
dzięki
14 paź 15:37