Liczby
dominika: do zapisu liczb w systemie rzymskim uzyto trzech znakow I X C , oblicz sumę i różnice
największej i najmniejszej liczby które utowrzono z nich
Odpowiedz to różnica 20 i suma 202
14 paź 15:12
J:
CXI = 61 , XCI = 41 .... suma : 102
14 paź 15:15
Benny: @
J jak?
14 paź 15:16
J:
Przyjąłem: C = 50 ...a zdaje się, że C = 100...

( nie pamiętam )
14 paź 15:19
J:
No to: CXI = 111 i XCI = 91
14 paź 15:20
Benny: Jak dobrze pamiętam to L=50
14 paź 15:23
J:
tak...L = 50
14 paź 15:24
Aga1.: C to 100
14 paź 15:32
J:
no , teraz to już wiem
14 paź 15:34
PW :
C jak centum (łac. sto)
M jak mille (łac. tysiąc)
14 paź 16:00