Funkcje liniowe, równanie parametrem.
mario: Dane jest równanie z parametrem m należy do R |x−2m|= 3
Przedyskutować liczbę rozwiązań dla parametru m.
14 paź 14:46
Kacper:
Dyskutować zawsze można
14 paź 15:00
mario: jak narysowac funkcje tego rownania?
14 paź 15:01
mario: Dyskutowac mozna dokladnie chodzi o to kiedy jest sprzeczne, kiedy ma dokladnie jedno
rozwiazanie i kiedy ma wiecej niz dwa rozwiazania.
14 paź 15:02
mario: Ktoś pomoże jaka metoda to mozna rozwiazac?
14 paź 15:03
===:
a może 4 rozwiązania ... a może 3 ...
14 paź 15:04
Kacper:
|x−2m|=3
Ponieważ 3>0, to równanie ma zawsze 2 rozwiązania niezależnie od parametru m. Koniec
14 paź 15:04
mario: Generalnie zalezy mi jak narysowac funkcje? I do jakiej formy sprowadzic to rownanie.
14 paź 15:05
J:
Chyba źle przepisane zadanie ...
jakbyś nie narysował , zawsze będą dwa rozwiazania bo:
.... ⇔ x − 2m = 3 lub x − 2m = − 3 ⇔ x = 3 + 2m lub x = −3 + 2m i dla dowolnego m,
obydwa rozwiazania są rózne
14 paź 15:06
J:
Można dyskutować np ..kiedy są tego samego znaku, obydwa ujemne , różnych znaków...
14 paź 15:08
mario: Zgadza sie wszystko dziekuje!
14 paź 15:08