funkcja wykładnicza, parametr
Karolina: Dla jakich wartości parametru m równanie 4
x + 4
x−1 + 4
x−2 + ... = m −
13 * 4
2x
nie ma rozwiązań?
4
x (1+
14+
18+...)
q =
14
S = 1 / 1 −
14 =
43
4
x *
43 = m −
13 * 4
2x
4
x = t i t > 0
t
2 (m−
13) −
43 = 0
i dałam 3 warunki gdy nie ma rozwiązań:
1) a = 0, b ≠ 0, x0 ≤ 0
2) a ≠ 0, Δ < 0
3) a ≠ 0, Δ ≥ 0, t1 + t2 < 0, t1 * t2 ≥ 0
1) −
43 ≠ 0 i m ≤
13
2) m ≠
13 i Δ < 0
delta mi wyszła 16/9 wiec sprzecznosc, zbior pusty
3) m <
13 z warunków
i wyszło mi że m <
13, a ma wyjść że m ≤ 0