wykaz ze
kamilakolo: Wykaż ze √2100+1+√2100−1<251
14 paź 14:37
J:
Podnieś obustronnie do kwadratu
14 paź 14:46
kamilakolo: czyli wyjdzie 2200<2202?
14 paź 14:51
olekturbo: 2100<2102
14 paź 14:52
patkiii: √2100 +1 + √2100 −1<2 51 /2
2100+1+2√(2100 +1)(2100 −1)+2100−1<2102
2101+ 2√2200−1<2102
2√2200−1<2102−2101
2√2200−1<2101/ :2
√2200−1<2100/ 2
2200−1<2100 − zd.prawdziwe
14 paź 15:01
patkiii: sorki, głupota wyszła
14 paź 15:02
patkiii: powinno być : 2200−1<2200
14 paź 15:03
PW : A jak ładnie to widać na obrazku, gdy uwzględnić, że funkcja
f(x) = √a + x
określona na przedziale <−a, ∞) dla parametru a > 1 jest wklęsła.
Bierzemy a = 2100 oraz x1 = −1 i x2 = 1 i po dowodzie.
14 paź 15:35
PW : kamila kolo jeszcze trwa?
14 paź 15:37
kamilakolo: nie bylo mnie przez chwile, bardzo dziekuje, juz zalapalam
14 paź 16:17