uzasadnij, ze
kamilakolo: uzasadnij ze dla x≠0 i n∊N+ spełniona jest równość
{x1+x+x3+...+xn}/{x−1+x−2+x−3+...+x−n}=xn+1
14 paź 14:35
PW : Wskazówka. Suma w pierwszym nawiasie jest równa
A w drugim?
14 paź 15:47
kamilakolo: a moze jeszcze jakas mala wskazowka?

można jakos prosciej skad sie wziela ta suma z pierwszego nawiasu?
14 paź 16:46
PW : Oj, to znana ze szkoły średniej suma skończonej liczby wyrazów ciągu geometrycznego o pierwszym
wyrazie x i ilorazie q = x. Dobrze że pytasz, bo oczywiście pomyliłem się

.
| | 1−qn | |
Powinno być Sn = a1 |
| , czyli u nas |
| | 1−q | |
| | 1−xn | | xn+1 − x | |
Sn = x |
| = |
| |
| | 1−x | | x−1 | |
14 paź 17:29
kamilakolo: | | xn+1−x | | x−xn+1 | |
ok, a dlaczego mamy |
| a nie |
| ? |
| | x−1 | | 1−x | |
14 paź 17:43
kamilakolo: | | x+xn+1 | |
i dalej suma drugiego nawiasu wynosi |
| ? dobrze to zrozumiałam? |
| | 1+x | |
14 paź 17:48
PW : W drugim nawiasie
| | 1 | | 1 | |
a1 = |
| oraz q = |
| , a więc |
| | x | | x | |
14 paź 18:16
14 paź 18:21
kamilakolo: a dlaczego mamy w tym pierwszym nawiasie zmienione znaki?
14 paź 18:23
kamilakolo: a w tym drugim nawiasie zle napisalam nie 2n tylko n+1 w potędze
14 paź 18:24
PW : Ja też mam kłopoty z rachunkami, ale znowu powiem: nie.
Ideę pokazałem, teraz sprawdź wzory i wykonaj rachunki. Więcej nie podpowiem, bo przestaję
widzieć, muszę odejść od komputera.
14 paź 18:25
kamilakolo: ok, mimo to dziekuje bardzo
14 paź 18:29