Dowod i tresc
Kamisiaa : Wykaz, że liczba 10
n + 7 jest podzielona przez 3 dla każdego n należącego do liczb naturalnych
dodatnich.
Pewnego dnia o godzinie 11:11 Janek powiedział: "Nie śpie od 53 Godzin i 23 minut. O której
godzinie Janek ostatni raz położył się spać

?
14 paź 14:22
Benny: Pierwsze zadanie nie jest prawdziwe.
14 paź 14:28
Aga1.: 2) Nie wiadomo, można obliczyć o której godzinie ostatnio wstał.
14 paź 15:37
Kamisiaa : Tam będzie 10n − 7
I tak w drugim o której godzinie ostatnio wstał
14 paź 17:10
J:
sprawdzamy dla n = 1 : 10 − 7 = 3
Dla: n + 1 mamy: 10*10n − 7 = 10n(3 +7) − 7 = 3*10n +7*10n − 7 = 3*10n + 7*(10n − 1)
.... ostatnia liczba jest podzielna przez 3, bo suma jej cyfr jest sumą dziewiątek
14 paź 17:26
J:
miałem na myśli oczywiście: (10n − 1) .... suma cyfr to suma dziewiatek
14 paź 17:27