Pierwiastek
Wojtek: Pomocy, nie pamietam jak sie rozwiązywało takie coś:
√x+3+√2x+9=4
14 paź 09:16
Wojtek: pomoze ktoś?
14 paź 10:07
J:
Zastosuj metodę starozytnych .... dwukrotnie podnoś do kwadratu ,
dostaniesz: x = 20 lub x = 8 , ale tylko ostatni spełnia to równanie
14 paź 10:11
Dejwid: 1.Dziedzina: koniukcja dwóch nierownosci, liczby pod pierwiastkami ≥0, dla takich x rownanie ma
rozwiazanie
2.obustronnnie do kwadratu
3.po lewej zostawiasz to co z pierwiastkiem reszte na prawa strone
4.kolejny raz do kwadratu
5.ustalasz cz wspolna z dziedzina
6.KONIEC
14 paź 10:12
Dejwid: nie stosuj metody starozytnych
14 paź 10:13
Dejwid: pokréci Ci sié kompletnie
14 paź 10:13
J:
@Dejwid ...
Widzę,że masz pewnie lepsza metodę podnoszenia dwukrotnie do kwadratu ...która " nie mąci"
chętnie obejrzę ... pokaż
14 paź 10:21
Dejwid: wyjasnilem kolejne kroki...
14 paź 10:36
J:
a co innego robimy w metodzie starozytnych ? ... podnosimy do kwadratu ( tutaj dwukrotnie )
14 paź 10:39
pigor: ..., jak wiesz M , nie lubię gadać,
więc patrz i wiesz co

, no to np. tak:
√x+3+√2x+9=4 /
2 i x+3 ≥0 i 2x+9 ≥0 ⇔ x+3+
√2x+9=16 i x ≥−3 i 2x ≥−9 ⇔
⇔
√2x+9= 13−x /
2 i 13−x ≥0 i x ≥−3 ⇔ 2x+9= 13
2+x
2−26x i (*)
−3≤ x≤ 13 ⇒
⇒
x2−28x+160=0 ⇔ x=8 v x=20 , stąd i z (*) ⇔
x=8 ...,
14 paź 12:23