Bardzo ważne pytanie
Karol: Chodzi mi o różniczke y'−2xy−x=0
czy rozwiązujemy ją sposobem
1) y'−2xy=0
itp....
Czy normalnie od razu przerzucamy na drugą stronę ? I wtedy mamy
Proszę o pomoc.
| | dy | | dy | |
Czy po lewej stronie musi zawsze być TYLKO |
| czy może być np. |
| |
| | y | | y−2 | |
14 paź 00:25
14 paź 00:33
Mariusz:
W tym przykładzie można rozwiązywać obydwoma sposobami
ponieważ jest to zarówno równanie o rozdzielonych zmiennych jak i liniowe niejednorodne
14 paź 08:52
Mariusz:
Równanie o rozdzielonych zmiennych ma postać
Równanie liniowe niejednorodne pierwszego rzędu ma postać
14 paź 08:55
J:
Jest to równanie zarówno o zmiennych rozdzielonych jak i liniowe jednorodne
14 paź 09:52
PW : I nie jest to, k..., żadna "różniczka", ale "równanie różniczkowe".
W szkole na równanie kwadratowe mówiłeś "kwadracik"?
14 paź 12:09
daras: wreszcie rozsądku zabrzmiał głos
14 paź 12:18
Mariusz:
J
Przeczytałeś treść pierwszego wpisu bo mnie się wydaje że chyba niedokładnie
Obydwa sposoby pokazane przez niego tutaj zadziałają
1)
y'−2xy−x=0
y'−2xy=x
y'−2xy=0
y'=2xy
ln|y|=x
2+C
y=Ce
x2
y(x)=C(x)e
x2
C'(x)e
x2+2xC(x)e
x2−2xC(x)e
x2=x
C'(x)e
x2=x
C'(x)=xe
−x2
2)
y'−2xy−x=0
y'=2xy+x
y'=x(2y+1)
ln|2y+1|=x
2+C
2y+1=Ce
x2
2y=−1+Ce
x2
Niech C=2C
1
2y=−1+2C
1e
x2
Co do nazewnictwa to PW ma racje ale niektórzy i tak będą tak pisać
podobnie jak rozwiązują układy równan Kroneckerem Capellim
czy tworzą różne sprzężenia które de facto nie istnieją
PW wątpię aby ci się udało z tym wygrać ale próbuj
14 paź 14:33